CCO CONTINUĂ SĂ EXPLOREZE

81% din obiectivul financiar a fost realizat / reached out of the financial objective
17.110,47 Lei din totalul de 21.000,00 Lei au fost strânși până acum!

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația Carusel

Scurtă descriere a proiectului

În contextul actual, dorim ca prin acest proiect să asigurăm fonduri necesare  pentru sprijinirea grupului de copii și familiilor lor pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă. Astfel, cea mai mare parte a fondurilor pe care le vom strânge la Swimathon vor fi utilizate pentru asigurarea unui pachet constant (unul la 2 săptămâni) de alimente, măști și produse de dezinfectat, produse de igienă și curățenie pentru familiile copiilor, dar și a unui pachet de materiale pe care copiii le pot folosi acasă pentru a-și petrece timpul liber într-un mod creativ și educațional (acuarele, hârtie, creioane, plastilină etc.), materiale necesare și pentru că majoritatea copiilor înscriși nu au acces la internet pentru desfășurarea cursurile școlare online. Aceste materiale vor folosi și în continuarea explorării la distanță a unor mici provocări creative și educative împreună cu echipa de educatori de la CCO.

Pentru că noi la Centrul Comunitar Obor (CCO) suntem optimiști, privim cu încredere în viitor și cu speranța la continuarea tradiției cu următoarea excursie. Așa că, dacă va fi posibil, o parte din fonduri va fi alocată uneia dintre excursiile anuale la munte sau la mare ale copiilor, voluntarilor și educatorilor, în speranța că cel puțin una dintre excursii să fie posibilă anului în curs sau că, în momentul în care va fi potrivit, să avem resursele necesare realizării unei excursii în afara orașului. Echipa CCO  desfășoară anual două excursii la munte și la mare pentru copiii înscriși în cadrul proiectului. Astfel, aceste excursii devin o experiență care integrează, recompensează și valorifică informațiile, activitățile și constanța cu care copiii iau parte în cadrul programului. Totodată, reprezintă un prilej al copiilor și al familiilor lor sa aibă parte de timp petrecut împreună, de experiența educațională exploratorie și destindere.

Centrul Comunitar Obor este un loc în care educația se transformă în discuție, dezbatere, creație și joacă. CCO creează noi metode de îmbunătățire a calității vieții pentru 20 de copii proveniți din medii defavorizate, aflați în situații de abandon școlar, marginalizare și excludere socială. Proiectul dezvoltă și oferă servicii educaționale, bazate pe educație non-formală, care să contribuie la prevenirea abandonului școlar și la accesarea serviciilor socio-medicale. Totodată, proiectul mizează pe educația prin explorare, fie prin materialele/ uneltele folosite, fie prin locuri noi vizitate care sa extindă orizonturile și cunoștințele copiilor. Nu în ultimul rând, un alt aspect important este oferirea unei alimentații sănătoase care să contribuie la dezvoltarea copiilor, fizică și psihică.

Prin participarea la Swimathon București ne propunem ca, în primul rând, o parte din fondurile strânse prin Swimathon să fie direcționate către asigurarea unui pachet de baza celor 10 familii ale copiilor înscriși în proiect, cu produse necesare în această perioadă, dar și cu materiale care să îi încurajeze pe copii să stea cât mai mult acasă și să își petreacă timpul într-un mod care să ii atragă, să îi distreze și să ii țină activi din punct de vedere educațional și creativ pentru momentul reînceperii programului școlar, lucrând la distanța cu echipa centrului în acest sens. Totodată, ne propunem să strângem o parte din fondurile necesare pentru a asigura cel puțin o excursie anuală atunci când timpul va fi potrivit (mai exact pentru asigurarea transportului, pachetului de drum și al meselor necesare în timpul excursiei).

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Conform EUROSTAT, în România, în anul 2018, s-a înregistrat o rată a abandonului școlar timpuriu de 16,4%, România având a treia cea mai mare rată de la nivelul Uniunii Europene. După cum se menționează în raportul Evaluării Impactului Reglementărilor: conținutul și implementarea unui program național „Școală după Școală” realizat de Ministerul Educației Naționale sub tutela Băncii Mondiale, în anul 2017, sărăcia și motivele financiare sunt printre principalele motive care influențează rata abandonului școlar.

Practica și cercetările arată că accesul la educație preșcolară crește șansele integrării copiilor romi în sistemul educațional. Aceasta deoarece grădinița îi ajută pe copiii veniți din familii dezavantajate să obțină o serie de aptitudini sociale care să le permită ulterior să ia parte și să se implice în activitățile școlare, precum și să fie mai ușor integrați în clase.

Astfel, copiii care participă la activitățile desfășurate în cadrul Centrului Comunitar Obor au vârste cuprinse între 5 și 15 ani, majoritatea sunt de etnie romă, provin din familii defav­orizate aflate în situații de dificultate, dezavantajate socio-economic, cu risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială. Aceștia locuiesc în case abandonate din cauza resurselor financiare limitate, în condiții precare, fără acces la energie electrică, apă curentă și canalizare. În același timp, copiii se confruntă zilnic cu fenomene sociale extreme, precum consum de droguri, violență, și sunt expuși riscului de a-și însuși aceste comportamente.

În acest sens, CCO facilitează integrarea copiilor în mediul educațional, contribuie la prevenirea abandonului școlar și a delincventei juvenile prin educație non-formală, încurajează adoptarea unui stil de viața sănătos prin alimentație și sport și oferă periodic timp limitat în afara centrului, a zonei în care copiii petrec timp aproape zilnic, tocmai pentru a le oferi posibilitatea de a descoperi și explora alte medii și alți oameni.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Activitățile și atelierele dedicate copiilor au început în anul 2013, mai întâi doar în weekend, fără un program structurat, urmând ca din 2015 să se transforme în Centrul Comunitar Obor. Dezvoltarea centrului a dus la creșterea numărului de copii, a frecvenței de desfășurare (de la o zi/ săptămână în weekend la 3 zile/ săptămână), la crearea și urmarea unei structuri  de lucru, cu planuri și instrumente de învățare individualizate, de grup, dar care implică și familiile/ aparținătorii. Astfel, până în prezent, activitățile nu au fost oprite deloc.

 

În contextul actual, persoanele care provin din medii dezavantajate sunt și mai vulnerabile la schimbările și riscurile crizei cu care ne confruntăm, majoritatea neavând acces la apă curentă, căldură, electricitate, precum și la servicii medicale sau tratament.

Astfel, în urma implementării proiectului, cheltuielile vor fi direcționate asigurării pachetelor celor 10 familii înscrise în proiect. Acestea vor include alimente, produse de curățenie/ igienă și consumabile pentru activități educative și recreative și vor fi date o dată la două săptămâni, prețul unui pachet fiind de aproximativ 150 ron/ familie.

Totodată, pentru ca nu ne pierdem speranța, cheltuielile fondurilor strânse vor fi dedicate, parțial sau integral, primei excursii posibile după această perioadă (aprox. 3000 RON/ excursie: transport, mâncare, cheltuieli extra) pentru 20 copii, 7 voluntari și aproximativ 5 părinți), fie că va fi la munte (hiking cabana Curmătura/ pârtie Azuga) sau la mare (litoral Constanța/ Năvodari/ Corbu).

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Brigada Diverse


Obiectiv financiar: 5000 Lei

Inotatori Swimathon

Ioana Traista


Obiectiv financiar: 4000 Lei

Inotatori Swimathon

Petre Florin MANOLE


Obiectiv financiar: 2000 Lei

Inotatori Swimathon

Ruxandra Apetrei


Obiectiv financiar: 2500 Lei

Lista donatorilor

EUGENIA ALMAJAN

100,00 Lei 10/07/2020

Iulia Vaida

300,00 Lei 07/07/2020

Milena Lamendola

196,09 Lei 06/07/2020

???

Adriana Mailat

100,00 Lei 30/06/2020

Mult succes !

Simona Ciobanu

100,00 Lei 30/06/2020

Antonela Samson

150,00 Lei 28/06/2020

Succes!

Bogdana Popa

50,00 Lei 26/06/2020

Sasha Ichim

100,00 Lei 23/06/2020

Va iubesc

Cristi Iordache

100,00 Lei 22/06/2020

Ioana Cravo

100,00 Lei 21/06/2020

Sunteți eroii mei!

Mihai Matei

500,00 Lei 20/06/2020

Doresc un grătar de la Rista și să posteze pe FB

Cristina goanta

100,00 Lei 20/06/2020

Obiectiv financiar Swimathon

21.000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

21.000 Lei

Durata proiectului

6 luni (iunie - decembrie 2020)

Website organizație/proiect

http://www.carusel.org/

Date de contact (coordonator proiect)

Ana Costache
0744477391
office@carusel.org